Czy naturalna bawełna jest materiałem antyalergicznym?
• Strona 1 z 1
- kontrolka
Czy bawełna to materiał, który nie uczula? Dotychczas nie zastanawiałam się nad takimi kwestiami, ale prawdopodobnie moja córeczka ma alergie, tylko jeszcze nie wiadomo na co i po prostu szukam ewentualnych przyczyn uczulenia, bo ubieram ją w rzeczy wykonane z różnych materiałów, najczęściej właśnie w rzeczy bawełniane. Czy to może być przyczyną alergii?
- rintintin
To bardzo mało prawdopodobne. Uczulać mogą ewentualnie barwniki, których używa się do barwienia naturalnej bawełny, ale żeby sama bawełna uczulała? Raczej nie.
- bazanciara
Odzież raczej nie uczula. Największym niebezpieczeństwem są pyłki i kurz. Często uczula także jedzenie. Naturalna bawełna jest uznawana za materiał antyalergiczny, więc jest lepsza niż wiele innych materiałów, które już mogą uczulać. Jak nie wierzysz to zajrzyj sobie tutaj https://www.kropkawkratke.pl/blog/21_naturalna-bawelna.html. Masz tam opis wszystkiego co związane z bawełną, która w swej podstawowej formie jest rośliną, o czym wiele osób zapomina.
- Bernadetta
-
Bawełna właśnie nie uczula, stąd tkaniny dla dzieci to najczęściej właśnie tkaniny bawełniane, czesto o splocie satynowym, dzięki czemu materiał jest przyjemny w dotyku, miękki i trwały. Najlepiej właśnie zrezygnować z innych materiałów jak dziecko jest alergikiem i zawierzyć własnie bawełnie. Część rzeczy może nawet sama uszyć, na przykąłd pościel. Tutaj masz linka do różnych materiałów bawełnianych https://www.kropkawkratke.pl/75-bawelna-dla-dzieci. Wiele z nich możesz wykorzystać do szycia odzieży, poduszek czy poscieli dziecięcej.
- kontrolka
aż taka zdolna, zeby sama szyć to raczej nie jestem, ale dzięki za wyjśnienia z tą bawełna, troszke mnie uspokoiłyście :)
- Bernadetta
-
Szycie nie jest tak trudne. Zwlaszcza szycie takich rzeczy jak pościel czy dekoracyjne poszewki na poduszki. Warto spróbowac. Jak byś sie zdecydowała to w tym sklepie, o którym pisałam Kropka w Kratkę możesz kupic różne tkaniny bawełniane na metry za naprawde niską cene.
- kontrolka
No może kiedyś spróbuje:)
• Strona 1 z 1